Nya skor behöver särskild vård

Tänk på att nya skor bara är grundpreparerade och inte har tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta. Putsa och impregnera nya skor innan de används! För att skorna skall behålla sin lyster och karaktär bör de rengöras, fräschas upp och impregneras regelbundet. Men kom ihåg att använda det preparat som rekommenderas. Använd rätt sko för rätt tillfälle, vårda skorna och besök skomakare i rätt tid så håller dina skor länge.

Rengör skorna

Första steget i en skovårdsrutin är rengöring.

Skinn
Börja med att borsta bort damm och smuts med lämplig rengöringsborste. Därefter används ett rengöringsfoam, som både tar bort extra envetna fläckar och gammal skokräm.

Oljeimpregnerat material (tex skinn, mocka och nubuck)
Rengör skorna med en rengöringsfoam och vatten. Rugga därefter upp ytan på mockan och nubucken med en mockaborste efter behandlingen.

Mocka och nubuck
Mocka och nubuck rengörs effektivt med speciell mockaborste, slipkloss, rengöringsduk och schampo för mocka/nubuck. Slipa extra på fläckar och blanka partier.

Tygskor och sportskor
Tygskor och sportskor rengörs med ett schampo för tyg och sportskor.

Fräscha upp skorna

Målet är att vi skall betrakta våra skor som livskamrater. Ett par som vi kommer att umgås med och som vi kan lita på i vått och torrt. Men även den lyckligaste vänskap behöver fräschas upp med både ömhet och omsorg. Så om du har känslan, ger vi dig tekniken.

Blankt skinn
Putsa skorna med skopolish eller skokräm. Skopolish innehåller extra mycket färgpigment och specialkomponerade vaxer och används vid en grundligare preparering. Skopolish är det man brukar kalla skokräm på burk. Använd en putsduk eller en påstrykare för att applicera skopolishen, arbeta in i skinnet. Borsta därefter med en mjuk hästhårsborste.
Resultatet blir en spegelblank yta som står sig. Skokräm på tub är en enklare variant, den har inte lika mycket färgpigment och vårdande vaxer som skopolishen. Samtliga skokrämer på tub har inbyggd påstrykare. Om tiden inte räcker till för varken rengöring eller putsarbete – använd en putssvamp. Två drag och skorna blir spegelblanka.

Oljeimpregnerat skinn, mocka och nubuck
För att återställa materialens nyoljade utseende och karaktär använder du ett impregneringsmedel som är speciellt framtagen för det här ändamålet.

Mocka och Nubuck
För att hålla mocka/nubuckskor fräscha och långlivade används skokräm för mocka och nubuck. De fräschar upp och bättrar på skornas grundfärg. Preparaten finns i olika färger. Den ruggiga ytan borstas upp med en mockaborste när skon torkat. På det sättet får skorna både näring och bibehållen skönhet.

Genomfärgat skinn, anilin och ömtåligt skinn
Genomfärgat skinn, anilin och ömtåligt skinn vårdar man med läderkräm. Krämen ger näring och skyddar mot uttorkning. För färgförbättring används lämplig uppfräschare t ex specialanpassad kräm. På genomfärgat skinn kan man även använda polersvampar för en snabbglans.

Tyg
För att återställa färgen på vita tygskor använder man t ex heltäckande, flytande skokräm. Den är heltäckande och har extra mycket vitt färgpigment.

Sportskor
Sportskor behöver fräschas upp på olika sätt. För att återställa färgen på vita sportskor använder man heltäckande, flytande skokräm. För att förhindra fukt och lukt i flitigt använda skor rekommenderas deodoranter från Clear Zone.

Impregnera skorna

Nu är skorna rena och fina. För att de skall behålla sin lyster och samtidigt skyddas mot regn och rusk måste de impregneras.

Skinn
För impregnering av skinn använd minkolja, pasta eller  kräm. Vaxspray passar bäst till anilinfärgat skinn. Spraya eller smörja in skon, glöm inte sömmar och kanter. Ta bort överflödig pasta och kräm direkt.

Oljeimpregnerat skinn, mocka och nubuck
Oljeimpregnerat skinn, mocka och nubuck impregneras med produkter som är speciellt framtaget för oljeimpregnerade produkter. Vaxspray ger också ett bra resultat. Återställ den ruggiga ytan på mocka/nubuck med en mockaborste efter behandling.

Mocka och Nubuck
Mocka och Nubuck impregneras bäst med impregneringsspray. Spraya ett jämnt tunt lager, låt torka och borsta sedan upp den ruggiga ytan med en mockaborste.

”Tex” -material
”Tex” -material impregneras med impregneringsspray. Spraya ett jämnt tunt lager. Var noga med att vårda materialet utanpå ”tex” -fodret med rätt preparat. Tygskor impregneras effektivt med impregneringsspray.

Några gångbara råd

Med ett par friska och fina skor på foten ger vi här några sista ord på vägen.

Putsa dina skor regelbundet
Rengör, putsa och impregnera dina skor regelbundet, se till att skokrämen och impregneringen tränger ner i sömmarna och under kanter.

Våta skor
Om skorna varit ute och slarvat i regn och rusk utan impregnering måste de torkas. Sätt i ett par skoblock så att de inte förlorar sin form. Låt sedan skorna självtorka. Det kan ta ett par dagar, men det får det vara värt. Sätt dem inte på elementet! Då kan skinnet spricka.

Ta av dig skorna!
Skorna behöver också vila upp sig efter en jobbig dag. Kom ihåg att ett par fötter svettas flera ml varje dag. Låt skorna andas och använd inte samma skor varje dag! Skydda skorna invändigt med en iläggssula och sätt i ett par skoblock när skorna vilar. Knäpp alltid upp spännen och snöra upp dina skor innan du tar av dig dem. Ta aldrig stöd med den andra foten mot hälen. Använd dina händer eller en stövelknekt för att ta av skorna. Använd ett skohorn när du sätter på dem så spar du hälkapporna längre. Byt stiftklackar i god tid – innan de slits så mycket att du går på klacken. Tänk på att smala klackar lätt blir förstörda på grus, kullerstenar och andra ojämna ytor.


© Ryns Skor AB | webbshop@ryns.se

Paxa & prova i butik

    Vi skickar en bekräftelse till din e-post

    Ja jag vill ta del av information och erbjudanden från Ryns    För att välja en annan storlek, stäng fönstret och välj storlek i föregående val